Lysande affärer

En brand i hemmet blev startskottet för Lena Öhrlunds företag StockholmCandles. Numera tillverkar hon självsläckande stearinljus i Tyresö utanför Stockholm, men när hon satte på ljusstöparmaskinen första gången hade programmet i styrsystemet försvunnit och maskinen fungerade inte. Benny Cedervång på FVB har återskapat programmet samt anpassat det för den nya produktionsprocessen. Men vägen dit var inte enkel.

Lena Öhrlund hade en karriär inom internationell försäljning, men var sugen på att driva ett eget bolag. Vad bolaget skulle komma att syssla med kom genom en olyckshändelse.
– Vi hade haft en trevlig middag hemma med god mat och levande ljus. När vi hade ätit klart gick vi vidare till ett annat rum i huset och glömde då att släcka ljusen i köket. Den höga värmen gjorde att ljusstaken i glas exploderade och ljusmassan började brinna på bordet. Som tur var lyckades vi släcka elden snabbt, men det fick mig att fundera över varför ljusen inte släckte sig själv, berättar Lena Öhrlund, som inte kunde släppa tanken på ljusen och branden.

En rundringning bland en rad tillverkare visade att ingen tillverkade självsläckande ljus. Samtidigt orsakar levande ljus en rad bränder. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap orsakas så mycket som 40 procent av alla bränder i december av glömda ljus.

Komplex produktionsprocess

Anledningen till att ingen tillverkare gör självsläckande ljus menar Lena Öhrlund beror på att det är en komplex process att tillverka ljus och att det är produktionstekniskt svårt, dock inte omöjligt. Hon ville därför satsa på självsläckande ljus och hade planerat att låta någon ljusproducent tillverka ljus för hennes varumärke. Vid kontakt med en av tillverkarna blev hon erbjuden att köpa deras ljusstöparmaskin. – Det var ju något helt annat än att låta en fabrik tillverka mina ljus, men jag tyckte Lysande affärer En brand i hemmet blev startskottet för Lena Öhrlunds företag StockholmCandles. Numera tillverkar hon självsläckande stearinljus i Tyresö utanför Stockholm, men när hon satte på ljusstöparmaskinen första gången hade programmet i styrsystemet försvunnit och maskinen fungerade inte. Benny Cedervång på FVB har återskapat programmet samt anpassat det för den nya produktionsprocessen. Men vägen dit var inte enkel. det lät så intressant att jag köpte maskinen. I avtalet ingick att en person, som kunde maskinen väl, skulle hjälpa till de första tre månaderna, säger Lena Öhrlund.

Ljusstöparmaskinen flyttades till en lokal i Tyresö, men när Lena Öhrlund satte på maskinen första gången hände ingenting. Programmet för hur ljusstöpning gick till var borta. Ljusstöpningsmaskinen är endast tillverkad i ett enda exemplar och det fanns inte någon teknisk information om hur den fungerade. Dessutom blev mannen som visste hur tillverkningen gick till allvarligt sjuk.

Detektivarbete

Det var då Lena Öhrlund kom i kontakt med Benny Cedervång på FVB. Han har arbetat 15 år med frågor rörande automation och systemprogrammering. Att ta sig an den här maskinen innebar till en början något av ett detektivarbete.
– Maskinen hade tappat programmet till styrsystemet när den flyttades. Det fanns inte heller några elritningar till styrskåpet. Det enda som fanns var en par minuter lång film som Lena hade filmat när hon varit och tittat på maskinen i drift, berättar Benny Cedervång.

Tillsammans med pensionären Martin Hällbrink, som har kunskap inom el och mekanik, har Benny Cedervång tagit reda på hur elen varit kopplad och hur maskinen skulle fungera.
– Vi har kollat varje kabel och gjort ritningar på alla elledningar. Det svåraste har varit att lista ut varje funktion. Man måste ner på detaljnivå och bryta ner stora funktioner till detaljer och bygga ut olika driftsfall, förklarar Benny Cedervång.
– Benny har sett till att maskinen har fått en hjärna och fått den att fungera utifrån våra behov. Han har gjort att maskinen är lätt att hantera även för andra personer, om vi till exempel vill utöka personalen, säger Lena Öhrlund nöjt.

Stearin – inte paraffin

Att maskinen fungerade gjorde dock inte att tillverkningen kunde komma igång. Den tidigare ljustillverkaren tillverkade sina ljus av paraffin det vill säga oljerester. Lena Öhrlund, som har ett tydligt hållbarhetstänk i sitt bolag, tillverkar ljusen i stearin. Men paraffin och stearin reagerar inte på samma sätt. Det har därför krävts en rad förändringar i produktionsprocessen för att få det att fungera optimalt.

På StockholmCandles prepareras först vekarna så att ljusen självsläcker när det är 4 cm kvar av ljuset. Därefter följer en lång torktid innan den mekaniska stöpningen kan påbörjas med hjälp av ljussnurran. Veken doppas där först i stearin, sedan kyls stearinet och slutligen droppas överflödigt stearin bort. Denna procedur genomförs ett 30-tal gånger innan varje ljus är klart. De kärl som står under ljusen vid denna process var anpassade för paraffin och inte stearin, varför Lena fick köpa nya kärl i rostfritt stål, vilka hon hittade i Litauen. Ytterligare en komplikation med bytet till stearin var att paraffinljusen hade kylts av i kalla bad. Om man gör samma sak med stearin bildas bubblor i stearinet. Lösningen blev istället att kyla med hjälp av kylluft.

När många industriprocesser handlar om att vara så effektiva som möjligt, påminner StockholmCandles alltmer om ett hantverk. Mycket görs för hand i produktionen och när ljusen är klara klipps vekarna för hand. Botten på ljusen smälts av i en specialtillverkad gjutform för att passa alla ljusstakar. Därefter testas ljusen för att säkerställa att de självsläcker innan de packas i returfiberkartonger – även det för hand.

Lena Öhrlund hade vid köpet av ljusstöparmaskinen hoppats på att kunna dra igång sin verksamhet under hösten 2015, men de olika komplikationerna ledde till förseningar. Våren 2017 startade StockholmCandles på allvar. Lena har idag en anställd och säljer stearinljusen till en rad butiker i Sverige. I oktober gick den första exportordern till England.

Vackra ljus är viktigt

– Att ljusen är självsläckande är oerhört viktigt för mig, men även det estetiska är viktigt. Stearinljus är normalt gjutna, vilket gör att alla ljus blir cylinderformade. De ljus som vi tillverkar sker i en långsam process som påminner om handstöpning och ger väldigt vackra ljus. Det är också framförallt affärer inom design och för estetiskt intresserade som vi har sålt ljusen till, säger Lena Öhrlund.

– Vi har också börjat sälja till kyrkor. Där finns ofta många ljus, som ska brinna utan att någon är där och i en miljö som är väldigt värdefull. Att ljusen då släcker sig själva är en stor fördel. Vi hoppas kunna sälja till fler kyrkor, till fler platser i landet och även internationellt. Vi har på bara ett halvår lyckas nå ut till många återförsäljare, vilket givetvis känns jätteroligt, säger Lena Öhrlund.

Det är inte bara Lena Öhrlund som är glad, även Benny Cedervång är nöjd.
– På FVB arbetar vi ofta med automation och programmering av stora anläggningar, som kraftvärmeverk och vatten- och avloppsanläggningar, men vi har även kompetens att hjälpa mindre kunder. Att kunna lösa problemet med ljusstöparmaskinen känns riktigt bra. Jag blir väldigt glad att Lena har lyckats och att jag bidragit till att kunna förverkliga hennes dröm, avslutar Benny Cedervång.


Liknande artiklar

Fjärrvärmekurs
Nya fjärrvärmekurser 2024
Vätgas AI-bild
Vätgas – FVBs nya utvecklingsområde
FVB växer i Storbritannien