Festligt 50-årsjubileum i digitalt format

Att tänka nytt och lösa problem är något som FVBs personal är vana vid. Det var också vad som krävdes när bolaget firade 50-årsjubileum – mitt i en pandemi.

– Vi hade bokat en resa för hela personalen till Brügge för att fira att FVB fyller 50 år, men med coronapandemin fick vi tänka om. Lösningen blev ett firande på ett otraditionellt, men festligt sätt, berättar Ulrika Petersson på FVB, som varit koordinator för jubileet.

FVBs resa började för 50 år sedan när Birger Abrahamson startade Fjärrvärmebyrån i Västerås. Det var också i Västerås som 50-årsfesten ägde rum i september. På plats i Aros Congress Center var bolagets vd Leif Breitholtz, vice vd Per Skoglund, Anna Larsson (gruppchef) och Ulrika Petersson tillsammans med moderator Janne Bylund. Publiken, det vill säga personalen på FVB deltog runt om i landet via Zoom. Alla redo att skåla!

– Vi skickade ut glas, champagne och choklad till alla i personalen. Det var också tydligt att de inte skulle delta i en konferens, utan i ett jubileumsfirande. En del hade klätt upp sig och hade ballonger och serpentiner på plats, säger Ulrika Petersson.

Dagen fylldes med tävlingar, videoklipp, kundintervjuer, underhållning och till och med mingel – om än digitalt. Men givetvis presenterades också den resa som bolaget har gjort sedan 1970 och viktiga milstolpar för företaget. För att ingen skulle missa under vilket decennium som bolaget startade kom både Leif Breitholtz och Per Skoglund ut på scenen i tidstypisk utstyrsel och med långa polisonger.

  FVB har haft en mycket spännande och framgångsrik resa under de 50 år vi verkat. Att vi med digitaliseringens hjälp kunde både se och höra gamla FVBare berätta om viktiga händelser under den 50 år långa resan, förstärkte intrycken på ett bra sätt, säger Leif Breitholtz.

Han lyfter också fram medarbetarnas engagemang och höga kompetens som viktiga framgångsfaktorer, men även att bolaget är personalägt. Några i personalen blev dessutom extra hyllade på jubileet.

– Varje år delar vi ut pris till Årets FVBare och det kändes extra roligt att vi under denna jubileumsdag kunde dela ut detta pris till inte mindre än fem fantastiska medarbetare, säger Leif Breitholtz.

Viktiga händelser under åren

1970
FVB (Fjärrvärmebyrån) grundas

1980
Etablerar kontor i USA.

1983
FVB  projekterar USAs första moderna hetvattensystem i St Paul, Minnesota.

1989
Öppnar kontor Stockholm.

1991
FVB blir personalägt.
FVB utför den första kylstudien som öppnar den svenska fjärrkylmarknaden.

1992
Dotterbolag etableras i Edmonton, Kanada.

1995
Öppnar kontor i Borås. Kraftig satsning på forskning och analys.
Kontor öppnas även i Nyköping.

1998
Startar kontor i Toronto.

1999
FVB bidrar till adjungerad professur i fjärrvärmens systemteknik vid Chalmers.

2000
Expanderar i Linköping genom förvärvet av TD Tech AB.

2002
Öppnar kontor i Gävle.

2003
FVB Fjärrvärmebyrån byter namn till FVB Sverige AB.

2005
Expanderar i Sundsvall genom förvärvet av Rega Energiplanering AB.

2007
Etablerar kontor i Bahrain.

2008
Fortsatt expansion i Nyköping genom förvärvet av ZW Energiteknik AB. 

2009
Öppnar kontor i Vancouver.

2011
Kontor i Örebro startar.

2012
Kontor i Göteborg öppnar.

2013
Startar kontor i Ottawa.

2016
Etablerar bolag i Storbritannien.

2018
Startar kontor i Malmö och Reading.

2020
FVB fyller 50 år.


Liknande artiklar

Spill från järnsvamp ska värma Gällivare
Fjärrvärmekurs
Nya fjärrvärmekurser 2024
Vätgas AI-bild
Vätgas – FVBs nya utvecklingsområde