Vi behöver fler tjejer i den här branschen

FVB vill förstärka med kompetens inom flera områden och det finns massor av bra anledningar till att jobba hos oss. Som hos många andra arbetsgivare i teknikbranschen är antalet kvinnliga sökande få och de missar därmed chansen till ett intressant och utvecklande jobb.

Vi tänkte låta några kvinnliga medarbetare prata fritt om hur det är att jobba hos oss och berätta vad som lockade dem till den tekniska branschen. I detta nummer av FVB-Nytt börjar vi med Malin.

Ingen dag är den andra lik

Malin Norstedt är 26 år och arbetar sedan ett år tillbaka som energikonsult på FVB i Linköping. Hon har studerat till civilingenjör, med inriktning energiteknik och berättar så här om sin bakgrund och om sitt jobb.

– Jag visste ganska tidigt att jag ville bli civilingenjör, men egentligen inte mer än så. Jag har alltid varit intresserad av hur saker fungerar och alltid tyckt att siffror är roligt. Vi är alla berörda av teknik, så jag tror att de flesta tycker det är roligt eller intressant, även om man kanske inte tänker på det.

Mina arbetsuppgifter rör sig huvudsakligen inom området distribution av fjärrvärme. Jag projekterar distributionsledningar för fjärrvärme, vilket bland annat innebär att säkra ett ledningsläge samt se till att det är konstruktionsmässigt möjligt att förlägga ledningen på ett visst vis. I slutändan tas en ritningshandling fram.

Projekt kan variera i både innehåll och storlek och består ofta av olika moment, vilket gör mina dagar här på FVB varierande. Det gör också att jag lär mig nya saker hela tiden. Att få möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll är viktigt och här på FVB finns alla förutsättningar för det. Bland annat genom att jag har möjlighet att påverka innehållet i mina arbetsuppgifter och vad jag vill utveckla mig inom.

Något som ytterligare skapar förutsättningar för utveckling är olika samarbeten. Det mesta bygger på det, oavsett om det handlar om att jobba tillsammans med arbetskamrater här på kontoret, rådfråga andra kollegor i företaget, arbeta tillsammans i projekt, ha kundkontakter eller samarbeta med andra aktörer som är involverade i projekten.

Något som jag sätter stort värde på är stämningen här på kontoret. Alltid högt i tak och en stor portion ödmjukhet. Vi har en bra gruppdynamik, har roligt tillsammans och krånglar inte till saker i onödan. Det gör vardagen enkel.

Jag har alltid pluggat eller arbetat i grupper som har bestått av majoriteten män, så att det är så även här är inte något jag reflekterar över.

Men det är klart att det är bra med en blandning av olika människor, avslutar Malin.


Liknande artiklar

Ny HR-ansvarig på FVB
Delta i FVB:s fjärrvärmekurser 2024
Hallå Anna Larsson