På FVB får Amanda variation och utveckling i en familjär miljö

Amanda Jansson visste redan i tidig ålder att hon ville bli ingenjör. Men det var först i gymnasiet som hon bestämde sig för att bli byggnadsingenjör. Något som hon aldrig ångrat.

– Det finns inget roligare än att lösa tekniska problem, planera och genomföra ett projekt, konstaterar Amanda, som jobbar på kontoret i Västerås.

– Att sedan få se hur resultatet växer fram och vara med och bidra till att utveckla samhällets infrastruktur känns viktigt för mig.

Stor variation

Amanda är 30 år och är inne på sitt åttonde år på FVB, där hon började direkt efter högskolan. Hennes uppgift är att projektera distributionsledningar för fjärrvärme och fjärrkyla.

Det är ett varierande jobb med allt ifrån små projekt till att projektera större exploateringsområden eller omläggningar av befintliga system. Ingen arbetsdag är den andra lik. Amanda sitter ena dagen och projekterar på kontoret för att nästa dag vara ute på byggplatsen eller sitta i möte för att samordna olika lösningar.

– I stora projekt är jag bara en del av helheten, men får ändå vara med från början och ser hur till exempel en grönyta utvecklas till en ny del i samhällsbygget, säger Amanda.

– Även om jag kan vara ensam i ett projekt så finns alltid mina kollegor nära till hands. Med dem kan jag bolla idéer och de stöttar mig om jag har kört fast.

En del av gänget

Att komma nyutexaminerad direkt från skolan, ser inte Amanda som något problem.
– Under alla år har jag alltid trivts bra och det var lätt att komma in i gänget.

Hon tycker också att det är bra att det kommer in allt fler tjejer i branschen.
– Även om det inte är så här på FVB, så är ju branschen fortfarande till viss del överrepresenterad av män, konstaterar Amanda.

– Jag blev varmt mottagen på FVB och mina introduktionsveckor fungerade bra. Hela gruppen var förberedd på att ta emot mig och jag fick möjlighet att snabbt lära känna dem och komma in i mina arbetsbetsuppgifter, berättar Amanda.

Inspirerande kollegor

Amanda rekommenderar gärna andra att söka jobb på FVB, oavsett ålder och kön.
– FVB är ett väldigt familjärt företag, trots att vi växer och blivit många fler medarbetare. Det är en arbetsplats som känns välkomnande och hemtrevlig. Dagligen möts jag av inspirerande människor, vilket gör att vardagen känns rolig.

Hon vill gärna rekommendera andra tjejer att skaffa en teknisk utbildning och tycker att det är bland det bästa hon har gjort.
– Det ger ett helt smörgåsbord av arbetsuppgifter att jobba med och det finns gott om spännande utvecklingsmöjligheter både i branschen generellt och här på FVB, avslutar Amanda.

Ytterligare information:
Amanda Jansson, 021-81 80 68


Liknande artiklar

Ny HR-ansvarig på FVB
Delta i FVB:s fjärrvärmekurser 2024
Hallå Anna Larsson